4 întrebări importante despre utilizarea autoclavului

Desfășurarea activității stomatologice în condiții normale impune un set de reguli și norme pe care orice specialist ar trebui să le respecte. Așadar, una dintre cele mai importante achiziții în materie de aparaturi și echipamente indispensabile unui cabinet dentar este alegerea unui autoclav.

Dacă nu acorzi o suficientă atenție procesului de selecție, riști ca produsul pe care îl achiziționezi să nu aibă o funcționalitate optimă. Așadar, achiziționarea unui aparat de sterilizare ar trebui privită ca pe o investiție pe termen lung, nu ca pe o cheltuială.

După cumpărarea unui sterilizator autoclav, va trebui să respectăm instrucțiunile date de producător, asigurându-i acestuia un proces de îngrijire corespunzător.

Când vine vorba despre achizițiile stomatologice, există mai multe informații de care specialiștii sunt interesați – mai ales, cei care se află la începutul carierei și care doresc să își deschidă un cabinet de medicină dentară. Iată un top cu cele mai frecvente întrebări referitoare la autoclav: preț, proces de sterilizare, reglaje de temperatură:  

 

  • Cât costă un autoclav?

 

În funcție de anumiți factori precum: tipul sterilizatorului, dimensiuni, capacitatea camerei de sterilizare, consumul energetic, prețul autoclavului diferă de la producător la producător. În general, costurile unui autoclav eficient sunt cuprinse între 2000 și 5000 euro.

 

  • Câte tipuri de autoclave există?

 

În funcție de ciclurile de sterilizare, la ora actuală pe piața stomatologică există mai multe tipuri de autoclave. Așadar, se disting următoarele: sterilizator clasa S – indicate pentru sterilizarea materialelor solide cu ambalaje sau fără ambalaje, a elementelor poroase sau a celor care prezintă cavități largi și profunde, exceptând textilele. Autoclavul clasa N – se recomandă pentru sterilizarea materialelor neambalate, care nu prezintă goluri sau canule. Un alt tip de autoclav – cel mai frecvent utilizat de către specialiști – este sterilizatorul din clasa B. Marele avantaj pe care îl oferă folosirea unui astfel de aparat rezidă în asigurarea unui proces complet de sterilizare. În plus, acesta își poate găsi utilitatea atât în cazul produselor poroase, cât și în ceea ce privește articolele lichide sau textile. Dintre toate cele enumerate mai sus, se pare că autoclavul din clasa B este cel mai apreciat, dovedindu-se eficient și performant.

 

  • La ce temperatură se reglează autoclavul?

 

Conform reglementărilor în vigoare, aparatul trebuie amplasat într-un spațiu adecvat organizării de curățare și de pregătire în vederea sterilizării instrumentarului. În primul rând, se vor respecta instrucțiunile de utilizare oferite de către producător. În general, temperatura se reglează la 134 °C – adică 270° Fahrenheit – proces de sterilizare care are o durată de aproximativ trei minute. De asemenea, instrumentele mai pot fi sterilizate la 121 °C, cu o durată diferită de această dată – de aproximativ 15-20 minute. După terminarea ciclului de sterilizare, pungile sunt scoase din autoclav și etichetate cu data la care s-a efectuat procedeul, iar ulterior sunt depozitate. Astfel, sterilizarea echipamentelor se va face în funcție de dimensiunea sarcinii și a conținutului – la abur saturat de înaltă presiune.

 

  • Cum se verifică permeabilitatea aburului?

 

Pentru a verifica calitatea penetrării aburului, se va efectua testul Bowie Dick, activitate care ar trebui realizată cel puțin o dată pe săptămână, înainte de începerea  primului proces de sterilizare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *