Ce sunt uleiurile esențiale?

Uleiul esențial este un lichid obținut dintr-o plantă prin distilare sau prin extracție chimica cu solvent. În ciuda numelui, nu este întotdeauna un lichid uleios sau gras. Este utilizat pe scară largă în medicina alternativă cum ar fi aromoterapia. Uleiurile esențiale exercită numeroase beneficii pentru sănătate care nu mai au nevoie sa fie dovedite.

Ulei esențial: care sunt diferitele procese de extracție?

Există numeroase metode de extracție a uleiurilor esențiale: distilarea uscată, extracția prin vapori de apă, adică prin distilare, procesul adecvat mecanic fără încălzire, numit, de asemenea, și extracția cu solvenți volatili, cum ar fi apa sau alcool.

Extracție prin distilare: aburului eliberează ulei esențial. Vorbim, de asemenea, de hidro-distilare

Extracție cu solvenți volatili: prin aceasta tehnica, uleiul esențial este extras cu ajutorul solvenților organici volatili. Este dificil de a obține o cantitate mare de ulei esențial. De fapt, conținutul lor de multe ori este foarte mic, astfel încât prețul acestuia poate fi foarte mare.

Din ce parți ale plantei pot fi extrase uleiurile esențiale?

Uleiurile esențiale pot fi extrase din diferite părți ale plantei. Portocalele, lavanda sau trandafirii au uleiuri extrase din flori, în timp ce eucaliptul, cimbrul, menta sau pinul au uleiuri extrase din frunze. Dar pot fi extrase uleiuri esențiale și din rădăcini de plante cum ar fi vetiverul și ghimbirul. Din fructe și propriile semințe tot se pot extrage uleiuri esențiale, de exemplu: chimen, chimen dulce sau nucușoare.

În cazul uleiului de scorțișoară, de lemn de trandafir și lemn de santal, materia prima este lemnul și scoarța.

Pentru ce servesc uleiurile esențiale?

Utilizarea de uleiuri esențiale este destul de popular în terapeutică farmaceutică și cosmetică. Fitoterapia și aromoterapia utilizează mult uleiurile esențiale.
Unele uleiuri esențiale sunt bine cunoscute pentru proprietățile lor medicinale, ulei de cuișoare de India este un analgezic foarte puternic, frecvent utilizate în domeniul dentar, levănțica servește ca antiseptic în aromoterapie,precum și arbore-de-ceai.

Uleiurile esențiale sunt, de asemenea, folosite în cantități mari în produse de parfumerie și chiar gastronomie, datorită aromelor sale pot schimba aroma alimentelor de pe piață. Se mai folosesc uleiuri esențiale în fabricarea vinurilor, ceaiurilor, cafelelor.

În domeniul produselor cosmetice, uleiurile esențiale servesc la parfumarea șampoanelor, cremelor, săpunurilor. Uleiurile esențiale sunt folosite în multe arii, sunt prezente și în detergenți și alte produse de curățire.

Uleiuri esențiale: precauții care trebuie luate:

Deși acestea sunt produse naturale, uleiuri esentiale poate fi agresiv pentru piele, astfel încât acestea trebuie să fie utilizate cu mare precauție. Evitați să aplicați uleiuri esențiale pure pe piele, mucoase sau conturul ochiului. Ideal ar fi sa-l să distilați bine uleiurile esențiale cu alcool sau ulei vegetal. Cele mai folosite sunt uleiul de migdale dulci, semințe de struguri, alun și floarea-soarelui. Atenție, acestea nu sunt solubile în apă!

*foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *