Cum să scăpi de balonare

Dacă încerci să tragi pe tine o pereche de blugi şi aceştia nu îţi mai vin chiar dacă în urmă cu doar câteva zile erau perfecţi, ar trebui să ştii că eşti balonată. Balonarea este de obicei cauzată fie de acumularea de gaze, fie de retenţia de lichide. Din această cauză, îţi vei simţi stomacul greu şi umflat. Pentru că simptomele nu sunt la fel pentru toată lumea şi nici cauzele, va trebui să îţi dai seama de una singură ce anume te balonează.

Digestia lentă duce la balonare

Dacă tractul digestiv funcţionează mai greu decât de obicei, te poţi simţi inconfortabil mult timp după o masă copioasă. Aşa îţi poţi da seama, de exemplu că ai o digestie lentă – ce de multe ori poate duce la balonare.

Pentru a îmbunătăţi viteza digestiei este recomandat să adaugi fibre în dieta ta – 25 de grame pe zi dacă ai sub 50 de kilograme şi 21 de grame după aceea. Să ai însă mare grijă cu fibrele fiindcă dacă iei prea multe o să te balonezi şi mai tare. “Măreşte doza ta zilnică de fibre cu 3-5 grame pe săptămână până când ajungi la porţia optimă suportată de organismul tău”, recomandă Leslie Bonci, medic nutriţionist şi professor la Universitatea din Pittsburg.

De asmenea şi fructele care conţin anumite probiotice pot ajuta la accelerarea digestiei, (probioticele sunt bacterii ce se găsesc în interiorul tractului digestiv). Lactobacillus acidophilus, ajută foarte mult la îmbunătăţirea ritmului digestiei. În acest sens, poţi consuma cu încredere de pe piaţă iaurturile ce conţin lactobacillus acidophilus.

Cum ar trebui să arate dieta ta

Ţine minte că multe alimente bogate în fibre, precum fasolea, broccoli, varza sau perele îţi pot provoca gaze. Totodată, carnea de pui sau oăle, precum şi alte produse bogate cu un conţinut ridicat de zahăr nu fac bine unei digestii lente.

Soluţii: Un anume aliment poate dăuna unei persoane şi poate face bine alteia, aşa că nu există o recomandare clară în acest sens. Încearcă doar să eviţi prăjelile, sau mai simplu – fă un experiment. Elimină prin rotaţie, pentru câteva zile, alimentele care crezi că îţi fac rău şi vezi apoi cum te simţi. Astfel ai şanse foarte mari să descoperi din ce cauză te balonezi. Şi în acest sens vei şti pe viitor ce să consumi şi de ce să te fereşti.

*foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *