Cum sa scapi rapid de febra musculara

Este foarte probabil ca tu sa fi trecut prin experienta unor dureri musculare de-a lungul vietii tale, mai ales dupa ce ai efectuat un antrenament riguros. Majoritatea persoanelor au propriile metode de a scapa de acest disconfort, fie ca efectueaza intinderi, se duc la un curs de yoga sau fac o baie fierbinte.

Un nou studiu a comparat efectele pe care il are masajul, in comparatie cu exercitiile fizice, pentru febra musculara. Cercetarile au concluzionat ca exercitiile fizice sunt la fel de benefice pentru ameliorarea dureri, in comparatie cu masajul. Deci, data viitoare cand ai in plan sa platesti un maseur pentru a scapa de febra musculara, alege sa iesi la un jogging, de exemplu.
„Exercitiile fizice, in care sunt efectuate si metode de intindere, au efecte similare masajului pentru ameliorarea durerilor cauzate de febra musculara. Antrenorii, medicii terapeuti sau atletii pot folosi orice forma de exercitii fizicepentru a reduce simptomele cauzate de febra musculara. Dar este bine de stiut ca efectul este temporar, acest putand avea o durata mai lunga daca sunt efectuate minimum 20 de minute de exercitii fizice.”

De ce cauzeaza, uneori, exercitiile fizice, febra musculara?

Timp de multi ani, s-a crezut ca febra musculara este cauzata de catre o acumulare a acidului lactic, dar, acum, acest lucru a trecut sub denumirea de mit. Simptomele pe care le ai in timpul exercitiilor fizice sunt datorate, intr-adevar, acidului lactic, dar corpul il elimina imediat, in maximum o ora de la terminarea lor.

De fapt, acidul lactic este o forma de energie pentru muschi, iar ideea ca el cauzeaza febra musculara nu este adevarata. Muschii produc acid lactic de la glucoza, acesta fiind transportat, mai apoi, catre mitocondrii. Cu cat esti apt, din punct de vedere fizic, cu atat sunt mai adaptati muschii sa foloseasca acidul lactic. Mai mult decat atat, cu cat devin muschii mai mari, cu atat mai multe mitocondrii se dezvolt. Masa mitocondriala devine din ce in ce mai mare, iar eficacitatea exercitiilor fizice creste.

Febra musculara intarziata (cea care apare chiar si dupa cateva saptamani de la antrenament) sau febra musculara normala, care apare, adeseori, dupa o zi sau doua, este, de fapt, o inflamare a rupturilor musculare microscopice din fibrele muschilor (mai specific, microrupturile dintre muschi si tesuturile inconjuratoare).

De cele mai multe ori, febra musculara tinde sa apara atunci cand incepi, pentru prima data, exercitii fizice, dupa ce iti schimbi programul dupa care erai obisnuit sau cand reincepi un antrenament dupa o perioada mai lunga de inactivitate. Contractiile eccentrice (adica acele miscari care cauzeaza muschii sa se contracte in timpul intinderii) par sa cauzeze, de cele mai multe ori, forme mai severe de febra musculara, avand simptome mult mai puternice.

Acest muschi, care au suferit microrupturi, elibereaza iritanti chimice care declanseaza o inflamatie usoara, acest lucru „trezind” receptorii de durere. In plus, s-a descoperit o legatura intre febra musculara si schimbarile in presiunea osmotica, spasmele musculare sau modul in care muschii gestioneaza calciul. Desi oamenii de stiinta nu au gasit, in mod exact, motivul pentru care aceste simptome pot aparea, febra musculara este un raspuns normal al efortului fizic si o parte a procesului fiziologic de adaptare, care duce, intr-un final, la o putere si o rezistenta mai buna.

Singurul tratament care trebuie, in mod obligatoriu, evitat

Adeseori, nu este recomandata folosirea analgezicelor care sunt eliberate fara prescriptie medicala, deoarece, de cele mai multe ori, acestea nu amelioreaza simptomele. Consumul de ibuprofen inainte de efectuarea exercitiilor fizice, pentru a reduce febra musculara, a fost asociat cu blocajele intestinale si inflamarea sistematica. Atunci cand este folosit pe o perioada lunga, poate duce la permeabilitate intestinala, permitand bacteriei si a enzimelor digestive sa ajunga in fluxul sangvin.

Chiar daca ibuprofenul este folosit foarte rar, inaintea antrenamentelor, pot aparea diferite probleme legate de sanatate, cum ar fi reducerea nivelului de absorbtie a unor nutrienti importanti, reconstuirea muschilor efectuandu-se mult mai greu, decat in mod normal.

In plus, cercetarile au demonstrat ca aspirina poate interfera cu anumite functii ale stomacului, daca este luata inainte sau dupa un antrenament. Este mai bine ca febra musculara sa fie ameliorata cu o combinatie de metode naturale, care nu au un posibil efect daunator asupra corpului si a sanatatii generale.

*foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *