De ce ne cade părul?

Căderea părului are loc în timpul procesului de creștere a firului de păr. În general, o persoană pierde pe zi circa 100 de fire de păr în 24 de ore de la nivelul scalpului, depinzând de fondul genetic, stilul de viață și metodele de îngrijire a părului. În termeni medicali, căderea părului se numește alopecie.

S-a observat că cele mai frecvente cauze de alopecie la sexul feminin, sunt date de sarcină și naștere, afecțiuni cronice, diete restrictive, stress și de alopecia androgenică (mai ales femeile aflate la menopauză).

Să se țină cont că aici vorbim de căderea părului în general, nu o cădere bruscă, localizată într-o anumită zonă. Căderile bruște de păr, precum modificările firului de păr devenit subțire și friabil, și ale tegumentului scalpului, acoperit de scuame, pruriginos, dureros, pot fi însoțite de febră, modificări ale pulsului și stare alterată. Acestea toate reprezintă semne de alarmă și trebuie consultat obligatoriu medicul specialist pentru a depista cauza – prin urmare a nu se confunda cu o simplă cădere de păr.

Principalele cauze sunt vârsta, pentru că o dată cu înaintarea în vârstă, părul devine mai subțire, și se observă o rărire a firelor de păr; mai este vorba de stresul cel de toate zilele ce ne afectează sănătatea oricum, și el fiind un factor important în căderea părului. Mecanismul prin care se produce acest efect este reprezentat de afectarea vascularizației foliculului, cu reducerea aportului de oxygen și nutrienți, și inhibarea creșterii.

Dieta necorespunzătoare este responsabilă, de asemeni, pentru căderea firelor de păr, deoarece aduce cu sine deficiențe de anumiți nutrienți (în special proteine, fier, zinc, vitamine), ce duce la anomalii ale metabolismului. De aceea, nu este bine să ne autoimpunem o dietă prea severă care să ne afecteze sănătatea părului.

Contează foarte mult și modul în care ne îngrijim părul – părul prins în ʺcoadă de calʺ, plăcile de păr, folosirea excesivă a fixativelor ce conțin o mulțime de chimicale, periatul părului prea brutal sau masajul dur la nivelul scalpului contribuie, în timp, la deteriorarea cuticulei și la ruperea firelor de păr.

Printre cauzele precizate mai sus, este bine să amintim și de modificările sezoniere, mai exact trecerea bruscă de la căldura verii la răceala toamnei. Această modificare de temperatură determină căderea tranzitorie a părului, cauza fiind încetinirea procesului de creștere, dar este reversibilă. Pentru a preveni acest lucru, trebuie să vă hidratați corespunzător, să aveți o dietă bogată în fructe și legume, să renunțați la fumat, și să vă masați scalpul deoarece ajută la circulația sangvină.

*foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *