Efectele consumului zilnic de alcool. Tratamente impotriva alcoolismului

Consumul zilnic de alcool, de la moderat până la excesiv, reduce producţia de celule nervoase noi, conform unui studiu publicat în revista Neuroscience.

Megan Anderson şi Tracey J. Shors, Universitatea Rutgers, împreună cu colegii lor au efectuat acest studiu pe şobolani cărora li s-a administrat o doză de alcool ce a atins concentraţia sanguină de 0,8g/l (limita legală de conducere a autovehiculelor în Statele Unite, 0,5g/l în Franţa).

La acest nivel de intoxicare la şobolani, comparabil cu 3-4 pahare de alcool la femei şi 5 la barbaţi, producţia de noi celule nervoase la nivelul hipocampusului a fost redusă cu 40%. Hipocampusul este implicat în procesele de memorie şi învăţare.

Acest consum la şobolani, nu a fost suficient pentru a afecta abilităţile motorii sau pentru a împiedica procesele de învăţare pe termen scurt. Dar această reducerea substanţială a celulelor nervoase de-a lungul timpului, poate afecta plasticitatea structurală a unui creier adult şi poate compromite capacitatea de a învăţa lucruri noi.

Un nou tratament împotriva alcoolismului?

Medicii francezi au efectuat un studiu preliminar, condus de profesorul Philip Jaury autorul principal al studiului, publicat în revista “Alcohol and Alcoholism”, cu privire la eficacitatea medicamentului Baclofen, în doze mari, împotriva dependenţei de alcool, deschizând astfel calea unui nou studiu clinic pentru a evalua exact utilizarea acestui relaxant muscular în tratamentul alcoolismului.

Baclofenul este un medicament destul de cunoscut, utilizat mai mult de către neurologi pentru efectul său miorelaxant în scleroza multiplă (în cazul spasmelor flexorilor, durere, clonus, rigiditate musculară), dar şi în afecţiuni ale măduvei spinării asociate cu spasticitate.

Popularitatea medicamentului a crescut foarte mult în 2008, odată cu publicarea unei cărţi “Le dernier verre” de Dr. Olivier Ameisen (cardiolog), dependent de alcool, în care povesteşte cum şi-a administrat Baclofen în doze mari, inhibând astfel pofta de alcool.

Echipa de cercetători, alături de Dr. Renaud de Beaurepaire (Spitalul Paul-Geraud), unul dintre primii care au prescris doze mari de Baclofen în Franţa, a inclus într-un studiu “deschis”, 181 de pacienţi mari consumatori de alcool. Evaluarea a fost posibilă pentru 132 de pacienţi. După un an de tratament cu Baclofen în doze mari, 80% dintre ei au devenit abstinenţi (78) iar 28 au avut un consum moderat de alcool. Având în vedere şi eşecurile (pacienţii la care nu a fost posibilă o evaluare completă), rata de succes s-a menţinut la 58%.

Acest studiu preliminar, permite stabilirea unui protocol în vederea începerii unui studiu clinic, studiu ce va începe în luna mai, şi se va termina la sfârşitul anului 2013. Experimentul va fi condus de profesorul Philipe Jaury, va mobiliza 60 de medici investigatori şi va include 360 de pacienţi alcoolici, împărţiţi în două grupuri, un grup tratat cu Baclofen iar celălalt va beneficia de tratament “placebo”. Grupurile vor fi urmărite pe parcursul unui an iar dozele de medicament vor fi crescute treptat, până la limita de 300mg/zi. De asemenea, vor fi evaluate şi efectele secundare ale tratamentului în doze mari, cum ar fi oboseala, somnolenţa, insomniile, vertijul şi tulburările digestive.

În urma studiului preliminar, cercetătorii sunt foarte optimişti şi speră ca rezultatele viitorului studiu clinic să ofere noi perspective în tratamentul alcoolismului.

*foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *