Elementele de bază ale aromoterapiei

Aromoterapia, cum și propriul nume indică, «aromo» + «terapie» înseamnă terapie cu arome. Sunt sustrase aromele din plante și se crează uleiuri aromatice. Modul de tratament al fiecărei plante variază în funcție de rezultatul dorit, uleiurile pot fi aplicate intern, exter, complex sau sub formă de loțiuni.

Complexul e o mixtură de uleiuri extrase din diferite plante medicinale aromatice, lotiunea este un amestec de uleiuri esențiale cu alte uleiuri vegetale. În ciuda faptului că sunt folosite în medicina alternativă, uleiurile esențiale ar trebui să fie luate în serios și trebuie să consultați un expert înainte de fiecare tratament.

Uleiuri esentiale

Uleiurile esențiale sunt deosebit de cunoscute în aromaterapie, sunt substanțe secretate de plante în mod direct sau obținute prin compresie. În funcție de tipul plantei, uleiurile esențiale pot fi obținute de la rădăcini, scoarță de copac, fructe sau flori.

Cantitatea și virtuțile uleiurilor variază în funcție de partea fizică a plantei de unde este extras. Diverse metode pot fi folosite pentru a obține ulei esențial dintr-o plantă, printre cele mai comune sunt: infuzie, distilare, extracție mecanică și extracție cu solvent.

Iată câteva exemple:

  • ulei de argan: este cunoscut pentru virtuțile sale dermatologice.
  • menta: este eficace în ameliorarea problemelor digestive.

Aromoterapie în practică

În aromoterapie, aplicarea în sine se face în trei moduri: intern, extern și prin aer.

Modul intern: Pacientul înghite uleiuri esențiale amestecate cu ulei vegetal sau miere. Absorbția de ulei pur este interzisă, deoarece aceasta poate provoca iritații mucoasei. Pentru o mai bună utilizare, unele produse sunt prezentate sub formă de capsule.

Modul extern: Uleiurile esențiale pătrund prin piele. Metoda se face cu ajutorul unui masaj profund, cu un amestec de uleiuri și unguente.

Prin aer:  Uleiurile esentiale trebuie să fie conduse la sistemul respirator. Cel mai eficare mijloc de aromoterapie prin aer este folosirea unui ventilator fără filtru.

Beneficiile aromoterapiei

Virtuțile relaxante ale aromoterapiei permit tratarea celor mai multe boli cauzate de anxietate sau stres, datorită acestei proprietăți, aromoterapia este indicată pentru ameliorarea tulburărilor depresive la pacienții cu cancer. În același timp, amelioreaza simptomele legate de dementa, cum ar fi tulburări de comportament.

Deși nu există nici o concluzie științifică concretă, după ce au urmat un tratament cu aromaterapie, mai multe femei au remarcat o reducere a simptomelor legate de menopauză.

Contra-indicațiile aromoterapiei

Deși efectul terapeutic al uleiurilor esentiale nu mai trebuie dovedit, ele pot genera unele dezavantaje, în caz de utilizare abuzivă. Datorită concentrării sale, uleiuri esentiale pot irita suprafata pielii, astfel încât este necesar să se evite aplicarea de uleiuri esențiale care nu au fost amestecate cu ulei vegetal.

*foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *