Întâmpinați curajoase afecțiunile de toamnă!

Cum zilele însorite de vară au luat sfârșit, toamna, ca în fiecare an, aduce cu ea schimbările specifice precum umiditate, zile din ce în ce mai scurte și frig. Vrem, nu vrem, aceste modificări, din păcate, se răsfrâng asupra noastră și a organismului nostru, într-o manieră negativă.

Astfel, toamna pune la încercare sistemul nostru imunitar, de aceea e bine să fim pregătite din timp, să nu ne prindă sezonul răcelilor, al exacerbării, tulburărilor gastrointestinale deja existente – acest lucru datorându-se schimbării alimentației, dar și al agravării unor afecțiuni ce sunt influențate de condițiile climaterice și de variațiile de temperatură. De aceea, e recomandat să ne protejăm organismul din timp să poate face față cu mai multă ușurință factorilor externi. Bineînțeles, o atenție deosebită trebuie acordată copiilor noștri, iar femeile gravide și persoane vârstnice trebuie să aibă mai multă grijă pentru a nu da în răceli, iar mai apoi, în ulcer gastro-duodenal reactivat, reumatism sau criză astmatică.

În momentul în care organismul este practic forțat să treacă brusc de la o temperatură la alta, cum ar fi de la 35 grade C, la 20 grade C, acesta esta slăbit instantaneu. Explicația constă în faptul că încercând să față acestei treceri, fiind confruntat cu umeazeala și frigul, sistemul imunitar slăbește, iar organismul devine vulnerabil în fața virozelor.

Una dintre cele mai eficiente metode de a preveni îmbolnăvirea este evitarea spațiilor închise și a aglomerației. Alegerea vestimentației în conformitate cu temperatura de afară, spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și adoptarea unei alimentații echilibrate (fructe, cereal, legume) sunt doar câteva din regulile de bază care pot ține la distanță virozele de sezon. Foarte bine e să evitați mesele copioase (prăjeli, grăsimi, afumături), preferate fiind mesele dese și reduse cantitativ.

O mare importanță la venirea toamnei, trebuie să dea persoanele bolnave de astm, atunci când vor să iasă la aer. Ele trebuie să folosească un fular sau o eșarfă pentru a-și acoperi nasul și gura, ferindu-se astfel de contactul cu aerul rece. Ba mai mult, ar fi bine ca înainte de a ieși (cu 30 de minute), aceste persoane să-și administreze un bronhodilatator pentru a preîntâmpina apariția crizei astmatice.

Zilele interminabile cu ploaie, frig și umezeală sunt un coșmar pentru cei care suferă de reumatism. Suferințele reumatice influențate de condițiile meteorologice specifice toamnei sunt cele predominant articulare. Pentru a evita sau a atenua durerile de spate, genunchi, șold, îmbrăcați-vă în conformitate cu vremea de-afară și urmați cu încredere tratamentele balneoclimaterice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *