La ce riscuri te expui în cazul unui avort?

Fie că se simt nepregătite, fie că pur şi simplu nu îşi doresc încă un copil, multe femei aleg varianta avortului. Foarte multe clinici se laudă că te scapă de o sarcină fără ca tu să fii supusă pericolelor, dar deseori se poate întâmpla ca în cazul avorturilor să apară complicaţii. Noi îţi propunem, în cele ce urmează, să lecturezi principalele riscuri în cazul unui avort.

Oficial, în România, în perioada 1958 – 2008, au fost făcute peste 21.000.000 de avorturi, adică mai multe decât populaţia ţării din prezent. Potrivit statisticilor, România e pe locul trei la avorturi în Uniunea Europeană şi ocupă o poziţie fruntaşă şi în ceea ce priveşte complicaţiile apărute după efectuarea unui chiuretaj.

Complicațiile imediate

În funcţie de perioada de timp, complicaţiile apărute după un avort se clasifică în trei categorii: imediate, precoce şi tardive. În cazul complicaţiilor imediate cele mai întâlnite sunt hemoragia uterină, perforaţia uterină, leziunea colului uterin sau embolismul letal. Hemoragia uterină apare de obicei atunci când sarcina e trecută de 20 de săptămâni. Perforaţia uterină poate apărea atât în timpul actului de chiuretaj, cât şi în timpul histerometriei şi poate duce la leziunea unor organe interne. Aceasta este o complicaţie foarte periculoasă ce poate duce şi la deces. Leziunea colului uterin este una dintre cele mai întâlnite complicaţii, apare de regulă în timpul chiuretajului şi poate cauza chiar şi extirparea uterului.

Complicațiile precoce

Complicaţiile precoce apar după primele trei ore de la avort. Cea mai cunoscută este infecţia. Aceasta este una dintre cele mai grave complicaţii, şi de foarte multe ori poate duce la decesul persoanei în cauză. Îngrijorător este că infecţia este foarte întâlnită, fiind şanse destul de mari ca această complicaţie să apară după un avort.

Complicațiile tardive

Chiar dacă după un avort a trecut mai bine de o lună, nu sunteţi încă pe deplin în siguranţă, existând posibilitatea să fiţi afectate de complicaţiile tardive. Astfel, puteţi suferi anomalii menstruale, sau riscaţi chiar să nu mai puteţi rămâne însărcinată. De asemenea, în foarte multe cazuri apar remuşcări şi tulburări psihice, unele dintre femeiile ce au recurs la avort simţindu-se vinovate de fapta lor. De menţionat că acest sentiment de vinovăţie poate persista pentru o perioadă lungă de timp şi poate duce la crize serioase, depresii sau chiar psihoze. Astfel, sentimentul de culpabilitate te poate îmbolnăvi, această boală fiind cunoscută sub numele de “sindromul post-avort”. Fiind o boală psihică, este foarte greu de vindecat, fiind nevoie de multe şedinţe de terapie. Au fost cazuri în care femeile ce au făcut un avort au suferit de acest sindrom chiar şi timp de 15-20 de ani.

Aşadar, luând în considerare cele menţionate mai sus, atunci când vrei să faci un avort, ar trebui să te gândeşti serios la acest lucru şi să analizezi toate riscurile la care te expui. Foarte multe femei apelează la avort fără să fie conştiente că această intervenţie chirurgicală este foarte periculoasă şi apoi suferă o viaţă întreagă. Aşa că înainte să faci acest pas ce îţi poate da toată viaţa peste cap, gândeşte-te bine!

*foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *