Laptisorul de matca. Proprietati, contraindicatii, beneficii, administrare

Laptisorul de matca este un produs cu numeroase proprietati terapeutice si indicatii în tratamente. Este folosit imediat dupa secretie fara sa fie depozitat. Acest produs este folosit pentru hrana larvelor si a matcii. Laptisorul de matca are proprietati terapeuticede exceptie. Aceste proprietati terapeutice sunt datorate compozitiei în minerale si vitamine de o structura usor asimilabila de catre organismul uman. De asemenea glucidele, proteinele si lipidele continute în acest laptisor de matca, sunt deasemenea usor de asimilat. Toate acestea fac din laptisorul de matca un produs cu numeroase indicatii în tratamente si indicatii terapeutice.

Perioada în care recoltarea devine posibila este în cursul cresterii matcilor, când larvele destinate sa devina regine sunt hranite cu laptisor de matca. Datorita faptului ca aceste larve nu pot consuma toata aceasta hrana, pe masura ce este secretata, surplusul se acumuleaza în botci, de unde este recoltata.

Efectele surprinzatoare, benefice, pe care îl are laptisorul de matca, au fost constatate în urma studierii comportamentului albinelor fata de alimentatia larvelor. Albinele cele mai tinere, numite doici, produc acest laptisor cu care hranesc toate larvele, pâna la vârsta de 3 zile. În acest moment se decide care dintre larve va deveni matca. Celelalte larve vor fi hranite în continuare numai cu miere si polen. Larva aleasa sa devina matca va fi hranita în continuare cu laptisor de matca ceea ce va crea diferente de vârsta si marime între celelalte albine si regina. Astfel o albina lucratoare traieste 4-6 saptamâni, pe când matca traieste 4-6 ani. Difernta de talie este si ea semnificativa.

Proprietati fizice si organoleptice

Laptisorul de matca în stare proaspata se prezinta sub forma unei mase vâscoase, cremoase, omogene, cu granulatii fine. Culoarea variaza de la alba la slab galbuie (asemanatoare cu a laptelui). În contact cu aerul la temperaturi de peste 15 grade, devine alb intens. Mirosul este caracteristic, putin aromat, iar gustul acrisor, usor astringent. Este partial solubil în apa, formând cu aceasta o solutie opalescenta si tulbure, care spumeaza când se agita.

Laptisorul de matca are o densitate mai mare decât a apei, (1,1) si o aciditate apropiata de cea a sucului gastric, un pH de 3,5. Este solubil în alcool.
Aprecierea calitatii: în cazul în care laptisorul de matca este diluat (de ex. Cu Apilarnil), consistenta devine apoasa iar culoarea se deterioreaza în câteva zile (chiar tinut la frigider) pâna la gri-negru.

Compozitie si proprietati nutritionale:

Agenti bioenergetici, catalitici, modulatori si vitamine.

– oligoelemente si minerale: fier, magneziu, calciu, nichel, cobalt, seleniu, cupru, bismut, arsen, sulf, fosfor, potasiu;
– complexul de vitamine B: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12. Vitamina B5 (acidul pantotenic care se transforma în organism în coenzima A si actioneaza benefic asupra sistemului nervos si a glandelor suprarenale) se gaseste în concentratia cea mai mare în laptisorul de matca;
– 10 HDA acid. Este prezent numai în laptisorul de matca facând din acesta un super-aliment, substanta activa cu efect antibacterian, antifungic si antiviral, stimuleaza celulele limfatice. Acestea produc anticorpi, care împiedica raspândirea bolilor, ajutând astfel la întarirea sistemului imunitar. Ajuta la eliminarea radicalilor liberi;
– fructoza, benefica în special diabeticilor;
– peptide insulin-like, care cresc captarea glucozei în celule;
– precursori de colagen care contribuie la întretinerea si elasticitatea tegumentelor, a cartilajelor articulare si a matricei organice a osului;
– aminoacizi esentiali si neesentiali;

Proprietatile laptisorului de matca:

– cel mai puternic stimulator al celulelor stem; din celulele stem nervoase se diferentiaza noi neuroni, oligodentrocite si astrocite (Shoei Furukawa et Co), ceea ce înseamna ca celulele nervoase se pot regenera (fapt contrazis de medicina clasica);
– amelioreaza starea generala a copiilor imaturi, a bolnavilor si covalescentilor;
– înlatura astenia fizica si psihica, stimuleaza apetitul si starea generala, creste randamentul muncii fizice si intelectuale, datorita calitatilor nutritive si energizante de exceptie ;
– reduce tulburarile si afectiunile cronice neuro-circulatorii, hepatice, de diabet, pulmonare, oncologice si de memorie;
– îmbunatateste microcirculatia cerebrala, previne senilitatea creste durata vietii prin ameliorarea multiplicarii celulare;
– îmbunatateste acuitatea vizuala;
– protector al organismului si regulator al metabolismului;
– reduce nivelul colesterolului din sânge;
– regenerator al celulelor si combaterea multor afectiuni cutanate;
– regulator si protector al functiilor hepatice, renale, respiratorii;
– îmbunatateste considerabil activitatea inimii si al vaselor coronare, micsoreaza în mod evident crizele de anghina;
– îmbunatateste activitatea sexuala;
– efecte pozitive în înlaturarea starilor depresive, are efect de calmare si relaxare;
– întârzie instalarea osteoporozei prin sustinerea matricei organice a osului si prin stabilizarea structurii de colagen cu ajutorul antioxidantilor;
– are proprietati antimicrobiene, bacteriostatice si bactericide, este antiviral si antibiotic cu spectru larg;

Indicatii în tratamente

Epidemii de gripa sau de infectii virale acute

Laptisorul de matca se poate dovedi eficient pentru aplicat în terapie de soc. Laptisorul de matca poate conduce rapid la disparitia simptomelor. Trebuie însa ca, în acest caz, administrarea sa se faca cu mare prudenta la persoanele cu antecedente alergice si mai ales la cele ce prezinta tulburari hormonale. Poate însa ca cel mai prudent este sa nu se depaseasca dozele si sa se încerce asocierea laptisorului de matca cu interferonul.

Previne maladia Alzheimer

Datorita antioxidantilor continuti (vitaminele A, C si E), cura cu laptisor de matca poate preveni formarea tumorilor canceroase, prin anihilarea radicalilor liberi. De asemenea, laptisorul de matca este o sursa de acetilcolina, substanta care permite transmisia influxului nervos între neuroni, cura fiind indicata si pentru prevenirea maladiei Alzheimer (cei cu aceasta boala au un nivel scazut de acetilcolina).

Combate oboseala

Laptisorul de matca este un tonic general, având efect regenerator asupra organismului. Cura cu acest produs apicol este indicata în astenie, în refacerea dupa boala sau dupa o interventie chirurgicala, în perioadele de efort fizic si intelectual intens. Este ideala în special pentru cei care au o alimentatie deficitara si pentru cei cu o stare de slabiciune generala, dar si cu anxietate sau cu depresie. Este bine sa nu iei laptisorul în a doua parte a zilei, pentru ca, fiind energizant, poate da insomnie. În cazul copiilor, cura cu laptisor stimuleaza cresterea.
Protejeaza organismul de infectii
Potrivit unor cercetatori americani, laptisorul de matca are virtuti antibiotice, substantele continute de el ajutând la prevenirea unor infectii precum cele cu bacilul Koch (care produce tuberculoza), cu bacilul E. coli (care poate da enterocolita), cu stafilococul auriu (cauzeaza diverse infectii, precum foliculita) si cu alti germeni infectiosi. Pe lânga efectul antibiotic, laptisorul de matca are proprietati antivirale si antiinfectioase, întarind sistemul imunitar.

Stopeaza caderea parului

Continutul bogat în vitamine si în minerale recomanda laptisorul de matca în cosmetica, atât în tratamente interne, cât si externe. Administrat intern, acesta reduce seboreea excesiva si opreste albirea prematura a parului.

Amestecat cu miere de albine, laptisorul de matca ajuta la stoparea caderii parului. Pentru revitalizarea tenului obosit, se poate face o masca dintr-o lingurita de laptisor de matca si un galbenus de ou, care se tine pe fata 20 de minute.

Laptisorul de matca liofilizat are efecte limitate si prin liofilizare, pe lânga faptul ca se pierd o parte din principiile terapeutice, se pierde si apa biologica care are un rol foarte important în asimilare.

Organismul omenesc foloseste în ordinea prioritatilor orice lucru consumat, fie remediu, fie aliment. Atunci când undeva, în organism, exista o carenta, corpul nostru o va acoperi întâi pe aceasta, din ceea ce primeste din exterior, apoi va utiliza eventualul surplus în alte parti. Aici ma gândesc, în primul rând, la faptul ca unii înca se mai întreaba daca laptisorul de matca nu poate face rau femeilor cu cancere în sfera genitala – mamara, datorita componentelor sale estrogenice. Mai întâi, trebuie spus ca laptisorul contine de fapt precursori de estrogeni, si nu estrogeni activi. Corpul utilizeaza acesti precursori asa cum are nevoie în momentul administrarii. Daca functia sexuala este cea principal deficitara pentru un anume organism, va directiona precursorii pe axa sexuala. Asa se întâmpla în cazul persoanelor cu infertilitate.

Dar un organism care sufera de o boala grava, precum cancerul, nu se poate “gândi” la a se reproduce. În astfel de situatii de boala severa, corpul foloseste un remediu atât de pretios precum laptisorul de matca spre a-si regla celulele imunitare aflate în dezordine sau deficit, spre a-si reface hemoglobina, a-si întretine organele vitale, a lupta contra unor posibile infectii virale sau microbiene, a-si ridica nivelul general energetic, care în cancer este cel mai scazut, fata de alte boli. Acel corp nu îsi poate permite întretinerea unor functii “de lux”, precum sexualitatea, înainte de a completa mai întâi carentele din zonele vitale necesare propriei supravietuiri.

Un alt aspect, foarte important, este legat de stimularea celuleor stem. Sa ne reamintim longevitatea, vigoarea, cât si capacitatea matcii de a produce viata noua în familie, prin numeroasele oua pe care le depune. Toate acestea se datoreaza celulelor stem din corpul ei. Functia celulelor stem ale matcii este asa de bine dezvoltata, atât pentru propriul corp, cât si pentru “corpul” familiei din stup, încât ea este practic izvorul de viata al acesteia. Fara matca, familia se stinge încet, pâna moare. Întregul trai, tineretea si puterea oricarei familii de albine îsi au sursa în matca, de fapt în rezervorul ei de celule stem. Iar acest rezervor, cât si functionarea lui, par a fi determinate si întretinute de laptisorul de matca, care este hrana reginei, pe toata durata ei de viata.

Indicatii terapeutice:

– diabetul zaharat, endocrinologie, boli interne, infectioase sau tumorale, boli pulmonare cronice nespecifice, anemii, stari de slabiciune, oboseala, probleme de nutritie, stagnare în crestere, neurologie, pediatrie, astenii, covalescenta.

Laptisorul de matca este folosit cu succes în tratamentul hemoragiilor gingivale repetate. Acest tip de tratament determina disparitia inflamatiei gingivale, a edemului si a sângerarii. Tot laptisorul de matca actioneaza la nivelul tesutului conjunctiv – la nivel de alveole dentare, un posibil mecanism fiind legat de prezenta aminoacizilor prolina si hidroxi-prolina cu interventie directa în biosinteza colagenului.

Contraindicatii:

Având în vedere ca laptisorul de matca este un produs foarte concentrat într-o mare varietate de compusi organici si anorganici, este contraindicat a fi consumat în urmatoarele cazuri (situatii):

– persoanele alergice la consumul de produse apicol e: miere, polen;
– se va administra cu precautie la femeile însarcinate;
– la persoanele cu antecedent de atopic sau astm, poate cauza simptome alergice de purit, urticarie, eczeme, edeme palpebral si facial, conjuctivita, rinoree, dispnee, astm bronsic;
– nu se recomanda în boala Addison.
Laptisorul de matca este contraindicat în hiperfunctiile hipofizare, adenoame hipofizare, tiroidiene, paratiroidiene si prostatice, paratiroidiene si ale corticosuprarenalelor, ejaculare precoce, fibroame uterine, exces de foliculina, alergii, diabet, delir, agitatie psihomotorieacromegalie, gigantism, boala lui Cushing, obezitate, hipertiroidie, hiperadrenocorticism, în sindromul tirocatecolic.

Precautii:

Nu sunt cercetari stiintifice care sa confirme efecte pozitive pe perioada lunga de administrare.
Nu se cunosc actiuni toxice.
În cazul în care tratamentul solicita doze mari, se va administra cu precautie la bolnavii cu afectiuni ulceroase.
Imediat dupa administrare se vor consuma suficiente lichide.

Prezentare:

– sub forma de laptisor de matca pur, crud, marca Apiland;
– fiole cu laptisor de matca liofilizat;
– capsule;
– drajeuri.

Administrare:

În acest articol ne referim la laptisorul de matca pur, crud.
– adulti: 2-3g zilnic;
– copii si adolescenti (10-18 ani): 1-2g zilnic;
– copii (5-10 ani): 0,5-1g zilnic.

La administrare nu se folosesc recipienti, lingurite etc. din metal, deoarece altereaza proprietatile.

Rezultatele exceptionale obtinute în ultimii ani prin administrarea laptisorului de matca în diferite afectiuni sunt datorate, în primul rând, schimbarii opticii în ceea ce priveste administrarea acestui produs. Pâna de curând, doza zilnica unanim acceptata din acest remediu era de 0,2 g, iar administrarea se facea mai ales sub forma de pastile cu laptisor de matca liofilizat (deshidratat) sau conservat în diferite forme. Aceste conceptii s-au schimbat total în ultimii ani, si aceasta datorita unor cercetatori cum ar fi dr. Shoei Furukawa si dr. Noriko Hattori din Japonia, dr. Stefan Bogdanof din Elvetia si, nu în ultimul rând, dr. Cristina Aosan din România. Acesti medici au demonstrat, în primul rând, ca pâna de curând, laptisorul de matca a fost subdozat, cantitatea de 0,2 g pe zi fiind prea mica pentru a obtine rezultate terapeutice bune si fiind, totodata, insuficient fundamentata stiintific. În prezent, se administreaza cu succes si, important, fara nici un fel de reactii adverse, doze care pornesc de la 1 g (adica de cinci ori mai mari decât cele acceptate initial) si ajung pâna la 5 g sau mai mult. Asadar, pentru a obtine efectele terapeutice cu totul deosebite, se recomanda administrarea a 1-5 g pe zi de laptisor crud de matca, în cure de 30-90 de zile, urmate de 10-30 de zile de pauza. (în cazuri exceptionale se pot administra doze mult mai mari din acest produs, dar pe perioade scurte si cu pauze lungi între ele.) Laptisorul crud de matca se ia pe stomacul gol, cu minimum un sfert de ora înainte de a mânca.

*foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *