Propolisul: efecte terapeutice ale propolisului în diferite afectiuni

Propolisul este marea speranta a farmaciei moderne, care are drept obiectiv prepararea de principii active suta la suta compatibile cu sistemul de aparare si protectie al organismului uman si cu un spectru larg de actiuni si efecte asupra întregului organism. Este speranta de a produce medicamente si de a stabili noi remedii naturiste. Cercetatorii care studiaza albinele au constatat ca stupul este habitatul cel mai steril datorita propolisului.

Remedii naturiste pe baza de propolis si aplicarea acestora în tratamentele afectiunilor sunt cunoscute si folosite de peste 5.000 de ani. Cu toate acestea, natura lui este si astazi învaluita în mister. Pâna în prezent se cunosc cca 20 de actiuni farmacologice si peste 200 de substante active. Propolisul este o substanta cleioasa, puternic aromata, de diferite culori. Are rolul de a apara viata coloniei sub raport fizic, chimic si biologic. Este folosit împotriva daunatorilor: microbi, mucegaiuri, fungi sau insecte si animale mici (soareci de ex.), care sunt omorâte de catre albine si apoi mumificate într-un învelis de propolis.

Din punct de vedere biologic, propolisul este un produs de cules, digestie si secretie al albinelor, din aceeasi categorie cu mierea si polenul. Este cules de pe cel putin 20 de specii de arbori, în special de pe mugurii de plop si de arin, de pe frunzele, mugurii si scoarta coniferelor si a plopilor, a salicaceelor (salcii) si a prunilor. Materiile rasinoase astfel culese sunt amestecate de albine cu secretii salivare si ceara.

În conditii obisnuite, actiunea farmacologica a propolisului, scade rapid odata scos din stup si mai lent dupa primele 2-3 ore, pentru ca, în functie de conditiile de pastrare, activitatea utila sa dispara dupa 1-3 ani.

În tara noastra, propolisul se comercializeaza sub forma bruta, în piete sau în magazinele specializate. Mentionam ca exista sortimente deosebit de valoroase, cum ar fi propolisul de delta, cel de conifere, de lunca, etc.

Propolisul se prezinta ca o masa lipicioasa de culoare variabila între verde, maro si negru, având miros aromat de rasini si balsamuri. Punctul de topire este situat între 70 – 120 °C. La temperatura de 37 °C se înmoaie, iar la temperaturi scazute este casant.

Este foarte important de mentionat faptul ca, aplicarea produselor pe baza de propolis nu creeaza si nu dezvolta rezistenta microorganismelor la diferite tratamente. Acest lucru se datoreaza faptului ca albinele colecteaza substantele componente ale propolisului de la diferite plante, fiecare cu proprietatile lor specifice antimicrobiene, astfel încât propolisul însumeaza proprietatile terapeutice ale mai multor plante, proprietati care sunt nefavorabile dezvoltarii microorganismelor patogene. Astfel plantele secreta substante odorizante daunatoare pentru multe microorganisme. Deasemenea plantele contin o substanta speciala numita inhibina, care este destul de devastatoare pentru organisme unicelulare. Pur si simplu, microorganismele patogene nu au timp sa se adapteze la actiunea antibiotica a propolisului pentru a dezvolta rezistenta.

Propolisul este compus din:

– rasini vegetale si balsam de diferite compozitii (55%). Balsamurile sunt substante naturale lichide sau semi-lichide obtinute din scoarta unor arbori;
– ceara (7-35%), care este de natura vegetala;
– uleiuri eterice(10%) denumite si volatile, esentiale, sunt substante ce confera propolisului arome specifice;
– polen (5%);
– acizi grasi (4-20%);
– flavonoide si secretii ale glandelor salivare ale albinelor, fermenti, aminoacizi;
– derivatii flavonici, acidul ferulic (activ contra germenilor Gram pozitiv si Gram negativ);
– substante antibiotice;
– aminoacizi liberi: prolina si arginina;
– vitamine: A, B, E, PP;
– microelemente: siliciu, magneziu, cupru, molibden, arsen, staniu, aluminiu, vanadiu, wolfram, fier, aur, iridiu, calciu, cadmiu, cobalt, strontiu, zinc, mangan.

Constituientii farmacologici activi din propolis se gasesc în fractiunile solubile în solventi organici (cel mai folosit este alcoolul etilic). Cei mai importanti constituienti sunt flavonoizii în care intra flavonele, flavonolii si flavononele, compusii fenolici si aromatici.

Propolisul are un spectru larg de actiuni si efecte asupra întregului organism

 • Proprietatile bactericide si bacteriostatice sunt folosite pe larg în practica medicala. Propolisul este capabil de a inhiba si distruge o gama larga de microorganisme, inclusiv bacilul tuberculozei, virusuri, protozoare (Trichomonas), fungi (trichophytosis), candidoza, virusul gripal si hepatita. Deasemenea propolisul distruge si elimina celulele straine, astfel încât flora microbiana nativa a organelor este protejata. De aceea, utilizarea produselor pe baza de propolis nu afecteaza microflora intestinala în comparatie cu antibioticele clasice.
 • Propolisul inhiba multiplicarea si dezvoltarea de virusi (variola, herpes, gripa, virusul hepatitei B). Acesta nu numai ca inhiba cresterea lor, dar este capabil sa efectueze si prevenirea infectiei virale în organism.
 • Utilizarea propolisului împreuna cu antibiotice stimuleaza actiunea acestora si protejeaza microflora proprie a organului gazda (intestin, stomac). Aceasta este o buna preventie în caz de infectii severe sau masive, când nu se pot administra antibioticele necesare.
 • Propolisul distruge nu numai microorganismele, dar de asemenea, creste fagocitoza, procesul de eliminare a produselor straine din organism de catre celulele fagocitare speciale, contribuind astfel la protejarea organismului. Celulele moarte si deteriorate de microorganisme în urma tratamentelor sau chiar pe cale naturala, pot produce intoxicatii organice daca nu sunt eliminate la timp din sânge. Fagocitele fac exact acest lucru. Dar atunci când organismul este bolnav nu poate reactiona imediat si în acest sens, propolisul ajuta organismul sa iasa din acest stres prin eliminarea mai rapida a materialelor straine.
 • Propolisul, prin proprietatile sale antibiotice este un bun antiinflamator, previne, reduce si opreste dezvoltarea reactiilor inflamatorii la atacul unui agent patogen strain.
  Întareste sistemul imunitar, creste nivelul de gamma globulina din organism, creste asa numita imunitate specifica în cazul infectiilor virale de tip herpes, gripa, hepatita, encefalita, etc.
  Utilizat pentru a trata si de a reduce complicatiile hepatitei B. Acest tratament se face sub supraveghere medicala.
 • Are efect de crestere a elasticitatii capilarelor, efect foarte important în tratamentul afectiunilor cardiovasculare si cerebrale. Îmbunatateste permeabilitatea naturala a pielii – îmbunatateste penetrarea de medicamente prin piele la locul afectiunii. De aceea, propolisul poate fi folosit în combinatie cu alti agenti terapeutici pentru a spori actiunile lor.
 • Vindeca abcese. Accelereaza resorbtia, si de asemenea, creste fluxul de sânge la locul abcesului. Combina aceasta însusire cu proprietati antibacteriene, analgezice si altele.
 • Faciliteaza procesul de normalizare a gradului de coagulare a sângelui. Acest lucru este deosebit de important în tratamentul si prevenirea complicatiilor dupa un accident vascular cerebral si atac de cord, în tratamentul venelor varicoase, deoarece în aceste afectiuni a crescut de multe ori coagularea sângelui.
 • Propolisul reduce senzatia de mâncarime în psoriazis si alte leziuni ale pielii, dupa muscaturile sau întepaturile de insecte, cauzate de arsuri, boli fungice ale picioarelor, etc.
 • Ajuta în tratamentul de psoriazis. Preparatele pe baza de propolis sunt utilizate pe scara larga pentru tratamentul complex al acestei boli dificile.
 • Are abilitatea unica de a controla procesele de regenerare a tesuturilor si mucoaselor. Are efect dermato-plastic, stimuleaza regenerarea (vindecarea) de tesut normal – auto-vindecare. Ajuta la restabilirea integritatii mucoasei diferitelor organe. Previne dezvoltarea de cicatrici brute dupa leziuni diverse: rani, arsuri, degeraturi, suturi post chirurgicale.
 • Ajuta la prevenirea si tratamentul cataractei, la restabilirea claritatii vederii si îmbunatatirea adaptarii la întuneric.
 • Restabileste elasticitatea, rezistenta si flexibilitatea fibrelor tesuturilor conjunctiv si interchondral al sportivilor, vârstnicilor, dupa leziuni, pentru regenerarea si dezvoltarea completa a tesuturilor, în timpul cresterii la copii.
 • Propolisul are proprietati antitumorale unice si este puternic antioxidant. Implicat în localizarea (limitarea) dezvoltarii tumorilor, de purificare a membranelor celulare, normalizarea metabolismului celular, în normalizarea diviziunii celulare în organism.
 • Afectiunile sistemului endocrin. Nu exista suficiente informatii privind utilizarea propolisului în tratarea afectiunilor sistemului endocrin, în stabilizarea si armonizarea activitatii glandelor endocrine.

S-au enumerat numai câteva din multiplele virtuti ale propolisului si a preparatelor pe baza de propolis. Sunt înca multe enigme de dezlegat cu privire la relatia vindecatoare propolis vs afectiune. Ramâne ca stiintele medicale, chimia, fizica, sa descopere noi proprietati terapeutice al acestui minunat dar vindecator.

Precautii terapeutice:

În aplicare interna, propolisul nu produce dezechilibre ale florei bacteriene normale, întrucât el actioneaza printr-o stimulare a factorilor imunologici specifici si non-specifici si are ca rezultat o crestere a rezistentei generale a organismului fata de boala.

În unele situatii trebuie sa administram tratamentele pe baza de propolis cu precautie sau în alte cazuri, astfel de tratamente sunt interzise.

Interzis a se consuma de persoane alergice. Apar pareze temporare

Datorita compozitiei sale complexa, necunoscuta în mare parte, exista posibilitatea ca unele sortimente de propolis sa contina substante toxice, ca urmare unor culesuri în zone poluate sau contaminate cu microorganisme rezistente la propolis, cu pesticide si cu alte impuritati fizice sau chimice care îl pot face nociv, sau chiar sa genereze actiuni adverse. Din aceasta cauza recomandam o testate prealabila a sortimentului care urmeaza sa fie folosit în aplicarea în scop medical.

În caz de intoleranta, va recomandam utilizarea mugurilor de plop si a tincturii de muguri de plop. Sunt un bun înlocuitori si sunt bine tolerati de persoanele alergice la propolis.

*foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *